İLETİŞİM HATTI

0(535) 468 58 22

E-POSTA ADRESİMİZ

iletisim@kubatedavi.com
> Baş ve Boyun Kanseri
Baş ve Boyun Kanseri
Baş ve Boyun Kanseri

Baş ve boyun kanserlerinin yaklaşık %90'ı, mukozal astardan kaynaklanan[i]skuamöz hücreli karsinomlardır[ii].Baş ve boyun kanserleri, farklı türdeki invazif kanser hücrelerini ifade eder; bunların en yaygın olanları şunlardır:

baş ve boyun kanserleri

Nazofarenks Kanseri : Nazofarenks, burnun arkasındaki boğazın üst kısmıdır.

Burun Boşluğu ve Paranazal Sinüs Kanseri:  Burun boşluğu, burnun arkasında havanın boğaza geçtiği boşluğu ifade eder. Paranazal sinüsler, burun boşluğunu çevreleyen dört adet eşleştirilmiş hava dolu boşluk grubunu ifade eder.

Ağız ve Orofaringeal Kanser:  Ağız boşluğu, dili, ağız tabanını, sert damağı, bukkal mukozayı ve alveolar çıkıntıları içerir. Orofarinks dilin tabanını, bademcikleri ve yumuşak damağı ifade eder.

Laringeal Kanser:  Daha yaygın olarak ses kutusu olarak bilinen gırtlak kanseri.

Hipofaringeal Kanser:  Daha yaygın olarak boğaz olarak bilinen farenks.

Tükürük Bezi Kanseri:  Tükürük bezlerinin en dikkat çekeni tükürük salgısının salgılanmasından sorumludur.

Aynı bölgede çok sayıda başka kanser türü de mevcuttur. Beyin tümörü ve göz kanseri gibi baş ve boyun kanserleri, baş ve boyun kanserleri arasında sınıflandırılmaz.

ÖN BAŞVURU

Sözleşme şartlarını okudum ve kabul ediyorum.

Baş ve Boyun Kanseri Tedavisi

CIMAHER - Nimotuzumab

 

 

Ürün Adı:  (Nimotuzumab) CIMAher ®

Farmasötik formu:  Enjeksiyon IV.

Mukavemet :   5 mg / ml

 

Tescil Tarihi :  19 Şubat 2002.

Bileşimi :  Her bir ampul şunları içerir:

Madde              :        Adet 

 

Nimotuzumab: 50,0 mg

 

Dibazik sodyum fosfat

 

Monobazik sodyum fosfat

 

Sodyum klorit

 

Polisorbat 80

 

Enjeksiyonluk su csp

 

Geçerlilik süresi :  36 ay.

 

Saklama koşulları : Sıcaklık 2 ile 8°C arasındadır. Işıktan koruyun. Dondurmayın veya sallamayın.

 

Tedavi endikasyonları:

İlerlemiş baş ve boyun tümörlerinin radyoterapi ve/veya kemoterapi ile kombinasyon halinde tedavisi.

Yüksek derecede maligniteye sahip glial tümörleri olan yetişkin hastaların tedavisi:

Radyoterapi ile birlikte Glioblastoma multiforme ve anaplastik astrositom.

Yeni tanı konulan yüksek dereceli glial tümör maligniteli pediatrik hastaların radyoterapi ve radyokemoterapi ile kombinasyon halinde tedavisi

Tekrarlayan veya dirençli glial tümörleri olan pediatrik hastaların nimotuzumab ile tedavisi

Radyokemoterapi ile kombinasyon halinde ameliyat edilemeyen epitel kökenli malign özofagus tümörleri olan hastaların tedavisi

Lokal ileri adenokarsinom veya metastatik pankreas hastalarının kemoterapiyle kombinasyon halinde tedavisi.

Kontrendikasyonlar:

Bu ürüne veya üst hücrelerden türetilen herhangi bir ürüne veya bu ürünün formülasyonunun diğer bileşenlerine karşı aşırı duyarlılık öyküsü olan hastalar .

 

Önlemler:

CIMAher ® tedavi gören hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.

 

fare monoklonal antikoru ior® egf/r3 ile primer.

 

CIMAher ® iskemik kalp hastalığı, diyabet veya arteriyel hipertansiyon gibi dekompansasyonda kronik hastalıkları olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Hamilelik ve emzirme döneminde kullanımı önerilmemektedir.

 

Özel kullanım uyarıları ve önlemleri:

CIMAher ® formülasyonunda herhangi bir koruyucu madde içermediğinden, infüzyonu hazırlamak için ampul açıldıktan hemen sonra CIMAher ® kullanılmalıdır.

 

%0,9 salin infüzyonu ile seyreltilen CIMAher  ® , 27° C'yi aşmayan bir sıcaklıkta 72 saat boyunca fiziksel ve kimyasal olarak stabildir. Bu sınırlar aşılırsa infüzyon atılmalıdır.

 

 

Dozajlar (pozoloji) ve uygulama yöntemi :

 

– İlerlemiş baş ve boyun tümörleri:

 

Önerilen CIMAher ® dozu, radyoterapi ve/veya kemoradyoterapi ile birlikte 6 hafta boyunca haftada bir kez verilen 200 mg'dır. Daha sonra hastanın genel durumu izin verene kadar her 15 günde bir 200 mg'lık doz (idame dozu) uygulanır.

 

– Yüksek dereceli maligniteli ve yeni tanılı pediatrik tekrarlayan astrositomlar:

 

Önerilen CIMAher ® dozu 150 mg/m 2 olup, monoterapide 6 hafta boyunca haftada bir kez verilir. Daha sonra hastanın genel durumu izin verene kadar her 15 günde bir 150 mg/m2 (idame dozu) doz uygulanır.

 

–  Yetişkinlerde multiform glioblastomalar ve anaplastik astrositomlar :

 

Önerilen CIMAher ® dozu, radyoterapiyle birlikte 6 hafta boyunca haftada bir kez verilen 200 mg'dır. Daha sonra hastanın genel durumu izin verene kadar her 15 günde bir 200 mg'lık bir doz (idame dozu).

 

–  Radyoterapi ile birlikte ameliyat edilemeyen epitel kökenli özofagusun malign neoplazmaları

 

kemoterapi :Önerilen CIMAher ® dozu 200 mg'dır ve radyoterapiyle birlikte 6 hafta boyunca haftada bir kez uygulanır.

 

Daha sonra hastanın genel durumu izin verene kadar her 15 günde bir 200 mg'lık bir doz (idame dozu).

 

–  Pankreasın lokal olarak ilerlemiş veya metastatik adenokarsinomu, aşağıdakilerle birlikte

 

kemoterapi :Önerilen CIMAher ® dozu kemoterapiyle birlikte haftada bir kez uygulanan 400 mg'dır. CIMAher ® ilerleyen hastalık veya kabul edilemez toksisite durumunda verilecektir.

 

Tüm klinik endikasyonlarda CIMAher ®, 250 mL hızla infüze edilen salin solüsyonu (30 dakika) içerisinde intravenöz olarak uygulanacaktır.

 

Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim biçimleri:

CIMAher ®'in diğer sitostatik ilaçlarla etkileşimi değerlendirilmektedir.

 

Diğer EGFR inhibitör ajanların radyoterapiyle birlikte kullanılmasıyla antitümör aktivitesinin sinerjisi veya güçlendiği gösterilmiştir.

 

Hamilelik ve emzirme döneminde kullanım :

CIMAher ® hamilelik ve emzirme döneminde önerilmez.

 

Araç/makine sürüşü üzerindeki etkiler :

CIMAher ® 'in araç/makine sürüşü üzerindeki etkileri bilinmemektedir.

 

Doz aşımı :  CIMAher ® ile aşırı dozun etkileri  bilinmemektedir .

Farmakodinamik özellikler :

CIMAher  ®  büyüme faktörü reseptörünü tanıyan hümanize bir antikordur

 

yüksek afiniteye sahip epidermal (EGF-R).

 

EGF-R, 170 kDa'lık bir membran glikoproteinidir. Hücre içi alanı, spesifik protein tirozin kinaz aktivitesi ile ilişkilidir ve tümör hücreleri tarafından aşırı ekspresyonu, hücre döngüsünün düzenlenmesini değiştirir (proliferasyonu arttırır), apoptozu bloke eder, anjiyogenezi teşvik eder, hareketliliği, yapışkanlığı ve istilacılığı arttırır.

 

CIMAher®, ligandın EGF-R'ye bağlanmasını bloke eder ve hücre proliferasyonunda yer alan hücresel sinyal yoluna müdahale eden tirozin aktiviteli reseptör kinazı inhibe ederek çalışır. CIMAher®, EGF-R'yi eksprese eden tümörlerde anti-anjiyogenik, anti-proliferatif ve pro-apoptotik etkiye sahiptir, böylece epitel kökenli tümör hücrelerinin  in vitro  ve  in vivo büyümesini inhibe eder.

 

CIMAher ®'in etki şekli

İleri evre baş boyun tümörleri olan hastalar:

Evre III ve IV tümör lezyonları olan hastalarda onkoespesifik tedavi radyoterapi veya kemoradyoterapiden oluşur. Standart tedaviye objektif yanıtın (yönlendirmelerin tam ve kısmi) yüzdesi sırasıyla %30-40 ve %50-60'tır. CIMAher ®'in radyoterapi ve/veya kemoradyoterapi ile birlikte kullanılması, 70 (radyoterapi ve nimotuzumab) ile %100 (kemoradyoterapi ve nimotuzumab) arasındaki değerlere objektif yanıt yüzdesini artırırken, nimotuzumab ve kemoradyoterapi kombinasyonuyla tedavi edilen hastaların genel hayatta kalma oranı da artar. 30 aylık takip sonunda %70'tir.

 

Tekrarlayan ve/veya dirençli yüksek dereceli astrositomları olan pediatrik hastalar:

Cerrahiye, ışınlamaya ve sitostatik tedaviye dirençli, tekrarlayan beyin tümörlü hastalarda yaşam beklentisi yaklaşık 1 aydır. 150 mg/m2 dozunda CIMAher ® ile monoterapi alan bu tip pediatrik hastalarda ortalama hayatta kalma oranı 8,9 aydır. Bu hasta grubunda hastalığın kontrolü ve stabilizasyonu dikkat çekicidir.

 

Radyoterapi ve radyokemoterapi ile birlikte yüksek dereceli yeni teşhis edilmiş maligniteye sahip glial tümörleri olan pediatrik hastalar  :

Yaygın, yeni tanı almış beyin sapı gliomalı pediatrik hastalarda nimotuzumabın radyoterapi ve vinorelbin (20 mg/m2) ile kombinasyonu. Çalışmanın birincil amacı hastaların %96'sında gözlenen yanıt oranıydı. Kombinasyon, akut yan etkiler olmaksızın iyi tolere edildi. 16 hastanın 11'inde lokal nüks ortaya çıktı ve yeniden ışınlandı. İlerlemesiz sağkalım oranları ve genel sağkalım sırasıyla 8,5 ve 15 aydı.

 

Yeniden ışınlanan hastalarda ilerlemesiz hayatta kalma oranı (11), geri kalanlarda 8,5 aya kıyasla (14) 8,3 aydı. Nüks ışınlanmış bu grup için medyan sağkalım 13,3 ay iken, nüks ışınlanmamış hastalar için 12 aydı (p = 0,03).

 

Multiform glioblastomalı ve anaplastik astrositomlu yetişkin hastalar:

Yüksek dereceli maligniteye sahip astrositik tümörleri olan hastalarda, tek başına radyant tedavisiyle beklenen sağkalım, multifome glioblastoma olarak sınıflandırılan tümörler için 12 aya ve derece III veya anaplastik astrositomlar için 24 aya karşılık gelir. Radyoterapi ile birlikte CIMAher ® ile tedavi edilen hastalarda   , glioblastoma multiforme taşıyıcılarının elde edilen medyan ve ortalama sağkalım değerleri sırasıyla 16,30 ve 20,45 aydır. Kombinasyonu alan anaplastik astrositomlu hastalarda elde edilen ortalama sağkalım 30,03 aydır.

 

Pazarlama sonrası çalışmada, bu tip hastalar için medyan progresyonsuz sağkalım ve medyan tedavi amaçlı hayatta kalmanın sırasıyla 8,6 ay ve 12,23 ay olduğu gözlenmiştir. Histolojik dereceye göre Glioblastoma hastalarında ortalama sağkalım 10,56 ay, anaplastik Astrositom hastalarında ise 28,26 ay idi. 24 aylık sağkalım oranları %21,6 ve %57,1 idi.

 

Radyoterapi kemoterapisi ile kombinasyon halinde ameliyat edilemeyen epitel kökenli malign özofagus tümörleri olan hastalar  : 

Standart tedavi alan yemek borusunun kötü huylu tümörleri olan hastalarda beklenen sağkalım 3 ay iken, radyum ve kemoterapi ile kombinasyon halinde CIMAher® ile tedavi edilen hastalarda ortalama 8,1 aylık bir sağkalım ile sonuçlanır.

 

CIMAher ® artı kemoradyoterapi ile tedavi edilen hastalarda hastalığın klinik kontrolü %60,9 oranında sağlanırken, kemoterapi alan hastalarda bu oran yalnızca %26,9'a ulaşmaktadır. CIMAher ® kemoradyoterapi ile birleştirildiğinde, standart tedaviye göre ciddi yan etkilerin ortaya çıkması artar.

 

Kemoterapi ile kombinasyon halinde lokal olarak ilerlemiş veya metastatik pankreas adenokarsinomu olan hastalar:

Lokal olarak ilerlemiş veya metastatik pankreas adenokarsinomu olan hastalarda, nimotuzumab ve gemsitabin ile kombine tedaviden sonra hayatta kalma süresinde artış görülmüştür. Medyan genel sağkalım, kontrol kolunda (gemsitabin artı plasebo) 6,0 aydan, deney kolunda (nimotuzumab artı gemsitabin) 8,6 aya yükseldi. Nimotuzumab ve gemsitabin alan hastalarda yıllık hayatta kalma oranı da kontrol grubuyla karşılaştırıldığında daha yüksekti (%34,4'e karşı %19,2).

 

Mutasyona uğramamış KRAS onkogenine sahip tümörleri olan hastalarda hayatta kalma süresinin arttığı görüldü. Medyan sağkalım gemsitabin/plasebo kolunda 5,7 aydan, nimotuzumab ve gemsitabin ile tedavi edilen grupta 11,6 aya yükseldi.

 

Nimotuzumab ve gemsitabin ile tedavi edilen hastalarda, gemsitabin ve plasebo ile tedavi edilen grupla (3,23 ay) karşılaştırıldığında ilerlemesiz sağkalım (4,47 ay) açısından da anlamlı bir artış görüldü.

 

Farmakokinetik özellikler (emilim, dağılım, biyotransformasyon, eliminasyon):

Farmakokinetik veriler, CIMAher ®'in 50 ila 200 mg'lık dozlar arasında bir davranış farmakokinetiği gösterdiğini göstermektedir. Ürünün değerlerinin artması, ortalama dağıtım ömrünün, bertarafının ve dağıtım hacminin uzamasını sağlar.

 

50 ila 400 mg arasında CIMAher® infüzyonları alan hastalarda yapılan farmakokinetik analiz, 50, 100, 200 ve 200 dozları için eliminasyon yarı ömürlerinin 62,91 ± 61,81 saat, 82,6 ± 7,89, 302,94 ± 44,13, 304,51 ± 50,7 saate karşılık geldiğini gösterdi. Sırasıyla 400 mg. Ortalama eliminasyon yarı ömrü, 200 mg doza kadar olan dozla doğrusal olarak arttı.

 

CIMAher ® için bildirilen klerens değerleri, 4 dozun tamamı için sırasıyla 1,22 ± 0,46 mL/dak, 0,69 ± 0,08 mL/dak, 0,41 ± 0,17 mL/dak ve 0,74 ± 0,40 mL/dak idi.

 

Karaciğer, kalp, dalak, böbrekler ve idrar kesesi beyaz organlar olarak tanımlandı ve karaciğere önemli düzeyde birleşme ve diğer organlara hafif ila orta derecede birleşme gözlemlendi.

 

Ürünün kullanılamayan geri kalanının kullanımına, taşınmasına ve imhasına ilişkin talimatlar:

Hazırlama Yöntemi:

 

Ampullerin etikette belirtilen geçerlilik süresi içinde olduğunu ve ürünün 2 ila 8°C sıcaklıkta saklandığını teyid edin.

Steril bir şırıngaya steril bir iğne yerleştirin.

 CIMAher ® içeren ampulün açılır kapağını çıkarın  ve üst kısmını bir dezenfektan ile temizleyin.

İğneyi lastik tıpaya sokun ve ampulün içeriğini çıkarın.

4 ampulün içeriğini 250 mL %0,9 sodyum klorür çözeltisine aşılayın.

Hızlı enjeksiyonla (30 dakika) salin solüsyonunu intravenöz yolla (antekubital ven) uygulayın.

HASTALIĞINIZ HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN